Lentelės

Vaisių ir uogų masės nuostoliai

Vaisių ir uogų masės natūralūs nuostoliai

Laikymo metu vaisiuose ir uogose vyksta įvairūs gyvybiniai procesai. Jų intensyvumas priklauso nuo temperatūros, santykinės oro drėgmės,oro sudėties ir kt. Iš biofizinių procesų svarbesnę reikšmę vaisių išsilaikymui turi vandens garavimas, specifinio svorio, konsistencijos, nusispalvinimo kitimas ir kt. [Wang, 1990].
Vanduo garuoja iš laikomų vaisių visą laiką. Tai yra svarbiausia priežastis, dėl kurios sumažėja ne tik absoliutinis ir specifinis (lyginamasis) svoris, tūris ir sultingumas, bet ir išsilaikymo trukmė,atsparumas žalingiems mikroorganizmams. Vandens garinimą galima sumažinti, reguliuojant temperatūrą,didinant drėgmės kiekį, vaisių pakavimui naudojant įvairią medžiagą. Tačiau sandėlio drėgmė neturi viršyti normos, nes tada susidaro palankios sąlygos kenksmingiems mikroorganizmams.
Vaisių ir uogų natūralūs masės nuostoliai laikymo metu statistiškai patikimai skiriasi skirtingų rūšių produktams. Didžiausia natūralia masės netektimi per parą išsiskiria bananų (1,00 %) bei ananasų (0,80 %) vaisiai ir juodųjų serbentų (0,90 %) bei raudonųjų serbentų (0,80 %) uogos.
vaisuog
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas