Centrinis dulkių valymas. Kokie privalumai ?

Higiena

Valant patalpas centriniu dulkių siurbliu susiurbiamos ne tik šiukšlės ir dulkės. Hermetiškais vamzdžiais nusiurbtas oras su nešvarumais ir dulkėse esančiais mikroorganizmais išvalomas pagalbinėje patalpoje įrengtame dulkių valymo agregate, o iš jo išeinantis oro srautas su jame likusiomis smulkiausiomis mikrodalelėmis paprasčiausiai pašalinamas pro išmetimo vamzdį už gyvenamosios patalpos arba į ventiliacijos sistemą, todėl pavojus kvėpavimo takų sveikatai paprasčiausiai nėra. 


Paskirtis

Centrinį dulkių siurblį galima priskirti inžineriniams namo tinklams. Tai pneumatinė sistema, susidedanti iš galingo siurblio, patalpose išvedžioto vamzdyno, lanksčios žarnos ir skirtingų antgalių įvairiems paviršiams.
Centrinis dulkių siurblys gali buti naudojamas :

•individualių namų patalpų valymui
•butų valymui
•biurų patalpų valymui
•viešbučių valymui

Svarbu!
Centriniu dulkiu siurbliu nerekomenduojama siurbti statybinių dulkių, nes smulkios statybinės dulkės greitai užteršia siurblio filtrą, dėl ko sumažėja siurbimo jėga.
Parinkimas

Centrinio dulkių siurblio modelis parenkamas pagal namo patalpų tūrį, vamzdyno ilgį - pagal tai skaičiuojami siurblio modelį nulemiantys oro vatai. Pasirinkimui turi įtakos ir jungčių, jungimo lizdų skaičius. Tačiau įvertinus ir paskaičiavus visus duomenis, rekomenduojama rinktis kiek galingesnį centrinio dulkių siurblio agregatą. Svarbus pastebėjimas – visi centrinio dulkių siurblio privalumai galioja tik tuo atveju jeigu pasirenkamas reikiamo galingumo siurblys.
Mažo galingumo siurbliai vilioja dėl kainos. Tačiau name įrengti vienas ar du lizdai bei naudojama ilga žarna neatliks efektyvaus siurbimo. Rekomenduojama įrengti daugiau taškų ir naudoti trumpesnę žarną. Šį teiginį galima iliustruoti konkrečiu pavyzdžiu. Naudojant nustatyto galingumo prietaisą, pasirinkus 9 metrų žarną ir įrengus 8 alkūnes 45 laipsnių kampu arba 4 alkūnes 90 laipsnių kampu, traukiamoji jėga žarnos pajungimo taške bus 400 oro vatų. Tuo tarpu su tokiu pat prietaisu panaudojus 6 metrų žarną galima įrengti 46 alkūnes 45 laipsnių kampu (arba 23 alkūnes 90 laipsnių kampu) - galia žarnos įvade bus analogiška.
Siurblių kaina priklausomai nuo agregato galios skiriasi nežymiai, o galingesnis agregatas efektyviau išsiurbs dulkes. Trumpai tariant, pasirinkus pigesnį mažo galingumo siurblį jūs prarasite vieną pagrindinį centrinių dulkių siurblių privalumą - jis paprasčiausiai nepajėgs išsiurbti alergenų ir kitų smulkiausiu dalelių.

Sistemos įrengimas

Iš anksto numačius centrinio dulkių siurblio vietą, visą sistemą bus paprasčiau sumontuoti, išvedžioti grindyse ir sienose. Naujos statybos objekte numatyti ir išvedžioti siurblio vamzdžius nesudėtinga – jie gali būti montuojami šalia kitų inžinerinių tinklų vamzdžių. Centrinį dulkių siurblį galima įsirengti ne tik individualiame name, bet ir paprastame daugiabutyje. Pateikus namo ar rekonstruojamo buto projektą nubraižoma optimali siurblio vamzdžių išdėstymo schema taip, kad 6–12 metrų ilgio žarna pasiektų visą valomą plotą.
Jungimo lizdus nebūtina montuoti visuose kambariuose. Vidutinio namo vieno aukšto plotui (iki 150 kv. metrų) pakanka dviejų ar trijų lizdų. Jungimo taškai turi būti išdėstyti taip, kad būtų galima išvalyti visus kampus. Tačiau, kaip jau minėjome, planuojant jungimo taškus rekomenduojame naudoti trumpesnę siurbimo žarną, kurią yra patogiau nešioti, o siurbimo jėga taip pat neprarandama.
Butuose siurblį galima sumontuoti pagalbinėse patalpose, vonios kambaryje ar balkone. Šį įrenginį galima pakabinti net palubėje paslėpus po apdaila, paliekant priėjimą siurblio aptarnavimui. Bute išvedus vieną arba du siurbimo lizdus su ilga žarna bus galimybė valyti tolimiausius buto kampus. Oro išpūtimą galima nukreipti į ventiliacijos ortakį.
Vamzdynas

Centrinio dulkių siurblio sistemos vamzdžiai gaminami iš PVC, tačiau medžiagos sudėtis skiriasi nuo įprastinių ventiliacijos ar vandentiekio vamzdžių. Vamzdžių sienelės gaminamos iš specialaus plastiko, mažinančio statinių krūvių susidarymą ant sienelių. Oro srautas juda ypač dideliu greičiu, todėl visos dulkės ir mikrodalelės turi neužsilaikyti ant sienelių. Sistemos vamzdžių skersmuo yra 50 mm. Vamzdžiai tarpusavyje sumaunami naudojant gumines tarpines arba klijuojant. Abu variantai patikimi, tačiau, pavyzdžiui, rąstiniame name dėl konstrukcijos vaikščiojimo klijuoti vamzdžius nerekomenduojama – tinkamesnis suneriamų vamzdžių variantas. Šios sistemos vamzdžiai yra standūs, todėl visuomet patogiau juos montuoti prieš apdailos darbus.
Centrinio dulkių siurblio privalumai

Pasinaudojęs centriniu dulkių siurbliu, vartotojas iš karto pajus šios sistemos privalumus ir jam nekils klausimų dėl naudojimo patogumo. Paminėsime keletą svarbiausių:

•Agregatas veikia tyliai. Pagrindinis agregatas paprastai montuojamas atokiau nuo gyvenamųjų kambarių pagalbinėse patalpose. Todėl valant patalpas girdisi tik nežymus siurbiamo oro garsas, kuris netrukdo kitiems patalpoje esantiems žmonėms
•Centrinis dulkių siurblys valo patalpas nesukeldamas dulkių patalpose - purvas siurbiamas tiesiai į centrinę šiukšlių talpyklą (tai palengvina sergančiųjų alergija savijautą)
•Patalpose siurbiant dulkes neatsiranda nemalonus kvapas, kuris paprastai būna valant įprastiniais dulkių siurbliais
•Patikimi dulkių siurbliai gaminami su savaiminio išsivalymo filtrais. Šio tipo filtrų niekada nereikia keisti ar plauti – dulkės nuo jo nukratomos patraukus rankenėlę po prietaiso išjungimo.
•Naudojant skirtingus antgalius, dulkes galima valyti ne tik nuo grindų, bet ir nuo baldų, elektros prietaisų. Jei nėra sąlygų išmetamąjį vamzdį išvesti į lauką, jį galima įmontuoti į ventiliacijos kanalą.
•Naudojant specialius priedus galima siurbti pelenus, išsiliejusį vandenį.

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas