Naujos baudos vairuotojams 2019

Naujos baudos vairuotojams nuo 2019.04.01


1 – Už vairavimą neblaiviam
Neblaiviems (0,4-1,5 prom) bei apsvaigusiems nuo kitų medžiagų bus skiriamos 800-1100 eurų baudos bei jau galiojantis teisės vairuoti atėmimas. 
Pakartotinai vairavus neblaiviam, bauda išaugo iki 1000-1500, o teisė vairuoti bus prarandama ne 3-4, o 3-5 metams.  

2.Pavojingas lenkimas prilygintas chuliganiškam vairavimui 
Pavojų keliantys vairuotojų veiksmai, kaip keli pažeidimai iš eilės, lenkimas per ištisinę liniją ar kitoje pavojingoje vietoje, pavojingos situacijos sukėlimas, dalyvavimas nelegaliose lenktynėse ir pan. pagal baudos dydį prilyginti chuliganiškam vairavimui.  Iki šiol neturintiems teisės vairuoti už tai buvo skiriama bauda nuo 300 eurų, bet ji padidinta iki 450-600 eurų. Neblaiviems vairuotojams ji padidinta dar labiau ir vietoje 600-850 eurų sieks 900-1200 eurų. 

3.Už vengimą tikrintis blaivumą – baudžiamoji atsakomybė 
Baudžiamasis kodeksas papildytas straipsniu, kuriame suvienodinama atsakomybė ir tiems, kas vairavo arba mokė vairavimo būdamas neblaivus, kai jam nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas, ir tiems, kurie vengė neblaivumo patikrinimo ar gėrė po eismo įvykio.  Už tai bus skiriama bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.  
„Tas, kas vairavo motorinę transporto priemonę, traktorių ar savaeigę mašiną arba mokė praktinio vairavimo būdamas neblaivus, kai jam nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas, arba vengė neblaivumo patikrinimo, kai jam buvo nustatyti neblaivumo požymiai, arba vartojo alkoholį po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo ir jam nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.“ 

4.Apsvaigimą keičia neblaivumas
Baudžiamajame kodekse taip pat atsirado pakeitimas, dėl kurio turi sumažėti ginčų teismuose. 281 straipsnyje frazė „apsvaigęs nuo alkoholio“ buvo pakeista į „neblaivus“.  Tai turi padėti išvengti ilgų ginčų teismuose, kai žmones sužaloję girti vairuotojai teisindavosi neva išgertas alkoholis jų nebuvo apsvaiginęs.  

Daugiau informacijos - čia

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas