Klinkeris – natūrali, tvirta, ilgaamžė ir ekologiška statybinė medžiaga

Nuo senų laikų namų statybai ir apdailai lietuviai tradiciškai naudojo natūralias medžiagas. Klinkeris - ne naujiena Lietuvos rinkoje. Klinkerio plytos bei trinkelės Europoje, tame tarpe ir mūsų šalyje naudojamos nuo praėjusio amžiaus. Vilniaus senamiesčio Universiteto gatvės grindinys grįstas klinkeriu buvo dar XX amžiaus pradžioje ir puikiai tarnauja iki šių dienų.

Klinkeris – nepaprastai atspari statybinė medžiaga, ji išsaugo savo tvirtumą ir spalvą per šimtmečius.

Klinkeris yra vienas iš vadinamosios grubiosios keramikos produktų. Vokietijos kompanija „ABC Klinkergruppe“ klinkerio produktus gamina iš labai kieto skalūninio molio. Šis molis kasamas karjeruose šalia Vokietijos ir Olandijos sienos. Gamykloje kieti molio luitai smulkinami tol, kol tampa milteliais. Jie maišomi su vandeniu ir gaunama vientisa masė, iš kurios presuojami ir pjaustomi įvairių formų bei matmenų produktai. Vėliau klinkerio ruošiniai kraunami ant padėklų ir specialioje krosnyje džiovinami 90-100 laipsnių temperatūroje, o tada keliauja į krosnį, kur degami 1100° C temperatūroje.

Tvirtos struktūros, įvairių spalvų gaminys

Klinkeris priskiriamas prie ypač kietų gaminių, kurių sudėtyje yra didelis geležies oksidų kiekis. Laboratoriniais tyrimais įrodyta, jog klinkerio trinkelės 4-5 kartus tvirtesnės negu betoninės trinkelės. Klinkeris itin atsparus apkrovoms, šalčiui ir beveik neabsorbuoja drėgmės. Svarbiausios klinkerio savybės – atsparumas cheminiam ir atmosferos poveikiui, mechaninei trinčiai, slėgimui. Be to, remontuojant ir tiesiant komunikacijų tinklus, klinkerio grindinį galima nesunkiai išrinkti ir vėl sudėti.

Svarbus klinkerio gaminių privalumas – natūralumas, juos gaminant nenaudojami jokie cheminiai priedai. Degtų klinkerio trinkelių paviršius yra grubokas, o sušlapęs jis neslidus.

Plati spalvų gama

Klinkerio gaminiai pasižymi ne tik tvirta struktūra, bet ir nepralenkiama spalvų įvairove. Priklausomai nuo kaitinimo temperatūros skirtumo, sumaišyto molio rūšių ir degimo laiko, klinkeris natūraliai įgauna įvairias spalvas – nuo šviesiai geltonos, ryškiai raudonos iki juodos.

„ABC Klinkergruppe“ klinkerio gaminiai- tai gaivios spalvos Jūsų namuose ištisus metus !

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas