Žvejams. Leidimai žvejybai, kainos

2012-03-30
Šiandien Lietuvoje įsigaliojo nauja leidimų žūklei išdavimo tvarka ir naujos jų kainos. Mėgėjiškos žūklės leidimus valstybiniuose neišnuomotuose vandens telkiniuose keičia meškeriotojo bilietas. Išnuomotuose vandens telkiniuose mėgėjų žvejybai bus išduodami žūklės leidimai. Licencinės žvejybos pavadinimą keičia limituota žvejyba, o vietoje licencijų neišnuomotuose vandens telkiniuose bus galima įsigyti meškeriotojo kortelę, išnuomotuose vandens telkiniuose – žūklės leidimą limituotai žvejybai.

Meškeriotojo bilietus ir meškeriotojo korteles, suteikiančias teisę žvejoti neišnuomotuose vandens telkiniuose, bus galima įsigyti elektroniniu būdu – naudojantis elektronine aplinkosaugos leidimų informacine sistema (ALIS). Šios sistemos internetinis adresas – http://alis.am.lt. Meškeriotojo bilietus ir meškeriotojo korteles įsigyti elektroniniu būdu gali bet kuris elektronine bankininkyste besinaudojantis asmuo.

Jeigu žvejys mėgėjas nesinaudoja elektronine bankininkyste, jis meškeriotojo bilietą gali įsigyti viename iš 1800 „Perlo“ loterijos terminalų prekybos centruose. Jie veikia kasdien nuo 7 iki 22 val., o sekmadieniais nuo 9 iki 20 val. Įsigyjant meškeriotojo bilietą tokiame terminale, reikia žinoti paslaugos kodą – 101081. „Perlo“ terminaluose galima įsigyti ir meškeriotojo kortelę žvejybai Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose. Įsigyjant meškeriotojo kortelę paslaugos kodas – 101082. Informacijos, susijusios su meškeriotojo bilietų ir kortelių įsigijimu „Perlo“ terminaluose, reikėtų teirautis tel. (8~5) 2751 751.

Šiuo metu jau yra pasirašyti ketinimų protokolai, ir vasaros pradžioje meškeriotojo bilietus, meškeriotojo korteles, o galbūt ir žūklės išnuomotuose vandens telkiniuose leidimus bus galima įsigyti pašto skyriuose, taip pat spaudos kioskuose. Po kelių mėnesių leidimus žvejoti bus galima įsigyti ir SMS žinute. Tokia galimybė bus sudaryta, kai tik baigsis užsitęsusios paslaugų viešųjų pirkimų procedūros.
Nuo šiandien keičiasi ne tik leidimų žūklei išdavimo tvarka, bet ir jų kainos. Jos mūsų šalyje nebuvo didinamos beveik dvidešimt metų ir dabar yra kelis kartus mažesnės nei kitose ES šalyse. Dabar leidimų žūklei kainos Lietuvoje bus panašios kaip Latvijoje ir Estijoje, tačiau dar gerokai mažesnės negu Lenkijoje. Žvejai mėgėjai už metinį meškeriotojo bilietą mokės 50 Lt, mėnesinį – 20 Lt, dviejų parų –5 Lt. Tačiau šis meškeriotojo bilietas nesuteiks teisės žvejoti išnuomotuose valstybiniuose ir privačiuose vandens telkiniuose. Leidimų žūklei išnuomotuose telkiniuose kainas galės nustatyti jų naudotojai, tačiau jos neturi būti didesnės kaip 50 Lt už metinį leidimą, 20 Lt – už mėnesinį, 5 Lt – už dviejų parų.

Teisę nemokamai žvejoti dabar turi vaikai iki 16 metų, vyresni nei 62 metų asmenys ir neįgalieji. Žūklės ploto naudotojai tokią teisę gali nustatyti ir kitiems asmenims, pavyzdžiui, vietos gyventojams.

Visos lėšos, gautos už meškeriotojo bilietus ir korteles bus surenkamos į specialią sąskaitą ir naudojamos tik vienam tikslui – žuvų ištekliams gausinti ir saugoti. Informacija apie šių lėšų naudojimą bus skelbiama Aplinkos ministerijos tinklapyje.

Žvejybos vietoje visi meškeriotojai, tarp jų ir turintieji teisę nemokamai žvejoti, privalo su savimi turėti asmens dokumentą. Ar žvejys yra įsigijęs elektroninį meškeriotojo bilietą ar meškeriotojo kortelę, aplinkosaugos pareigūnai galės patikrinti elektroniniu skaitytuvu – surinkę žvejo vardą, pavardę ir asmens kodą. Todėl tokiems asmenims nėra būtina su savimi nešiotis atspausdintą meškeriotojo bilietą. Jeigu meškeriotojo bilietas įsigytas „Perlo“ terminale, tokiu atveju šį bilietą kartu su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu būtina turėti žvejybos vietoje.

Šiandien startavusi naujoji elektroninė aplinkosaugos leidimų sistema sudaro galimybes greitai ir patogiai įgyti ne tik teisę žvejoti, bet ir dar 16 rūšių aplinkosauginius leidimus. Naudodamiesi šia sistema, fiziniai ir juridiniai asmenys gali pateikti prašymus šiems leidimams gauti, su prašymu susijusius dokumentus, taip pat sumokėti už išduotus leidimus, jeigu yra nustatyta valstybės ar kita rinkliava, ir juos gauti.

Įdiegus trejus metus kurtą naująją elektroninę sistemą, leidimų užsakymo ir išdavimo procesas bus daug paprastesnis, greitesnis, sumažės aplinkosaugininkų finansinės ir laiko sąnaudos, bus užtikrintas efektyvesnis duomenų valdymas, supaprastės leidimų patikrinimo procedūra.


Aplinkos ministerijos informacija
2012-03-30
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas