Geoterminis šildymas. Trumpa apžvalga

Nesigilinant į šilumos siurblio (geoterminio) veikimo principą, trumpa apžvalga šilumos siurblio privalumų ir trūkumų. Straipsnio pabaigoje rasite ir glaustą apžvalgą investicijų, kurios reikalingos įsirengiant skirtingų tipų katilines.

Statantis namą visada iškyla vieno ar kito sprendimo paieška. Ir čia susiduriama su srautu informacijos, kartais kardinaliai prieštaraujančio vieno eksperto siūlymui su kito eksperto pasiūlymu. Čia nieko siūloma nebus, bus tik apžvalga ir informacija pamąstymui.
Šilumos siurblys inovatyvus ir labai efektyvus sprendimas, jeigu:

Pastato šilumos nuostoliai yra maži – pastatas šiltas. Kuo šiltesnis namas- tuo mažesni bus kaštai įsirengiant ir ekploatuojant šilumos siurblį. Kuo mažesnė iš siurblio ištekanti šilumnešio temperatūra o grįžtanti aukštesnė - tuo ekonomiškesnis bus šildymas. Taigi tam geriausiai tinka grindinis šildymas arba iš bėdos šildymas su dideliais radiatoriais.

Pakankamos galios elektros įvadas – pageidautina (individualus, vidutinio dydžio namas) apie 10 – 15kW tik siurbliui. Ir čia atsiranda abejonė ar šilumos siurblys „nesuvalgys“ visų pinigų su tokiu galingumu. Iš tikrųjų tokia galia gali būti reikalinga kažkada, pvz. šilumos siurblio gedimas, ilgai besitęsiantis labai šaltas laikotarpis ir t.t tada jungiasi elektrinis šildymo elementas (tenas) ir užtikrina komfortišką gyvenimą. Realiai šilumos siurblio normaliam veikimui pakanka 2 – 3,5 kW el. galios ir to 10kW (vien siubliui atsargos ) nereikės jeigu manote kad galėsite „išgyventi“ dvi tris dienas ir be pagrindinio šildymo, pasikursite židinį ar krosnelę.

Pakankamo dydžio katilinė. Dažniausiai ta problema atsiranda namuose kuriuose reikalingas santykinai didelis karšto vandens kiekis arba įrengiama didesnių galimybių šildymo sistema pvz. su saulės kolektoriais, akumuliacinėmis talpomis.
Svarbu atkreipti dėmesį kad šilumos siurbliai sunkiai susidoroja su didesniu momentiniu karšto vandens poreikio užtikrinimu, pvz, didesnė viena vonia. Tokiu atveju bus problemų paruošti karšto vandens kiekį su integruotu boileriu kad ir 200 litrų. Geriausias sprendimas atskirai įrengiamas boileris min. 300 litrų.

Turite laisvos ir geoterminiam šildymui tinkamos žemės plotą?
Įsirengiant horizontalų   lauko kontūrą, laisvą žemės plotą galima suprasti kaip plotą kuriame būtų užkastas plastikinis vamzdis. Žemės laisvas plotas apytikriai turi būti apie 3x didesnis už namo šildomą plotą. Horizontalus kontūras yra vienas populiariausių tipų lyginant įrengimo kaštus ir šildymo efektyvumą.
Tinkama žemė tokia kurią pakankamai laisvai gali pasiekti saulės spinduliai, ateityje nebus vykdomi kasinėjimo darbai, nėra priklota kitų komunikacijų (dujos, drenažas, kabeliai).
Tinkamas gruntas – geriausias drėgnas (vandeningas), molis, juodžemis. Blogai smėlis, akmenys ir uolos. Papildomas problemas sudarys ir sklypas su labai nelygiu paviršiaus reljefu.

Įsirengiant vertikalų kontūrą (gręžinys) žemės reikės nedaug , čia dažniau iškyla technikos privažiavimo klausimas. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad esant galimybei įsirengti horizontalų kontūrą, darytis gręžinį netikslinga. Nes siurblio NVK (naudingumo koeficientas) padidėjimas toks nereikšmingas dėl kurio vertėtų išleisti keliolika papildomų tūkstančių litų. Ir yra nedaug medžių kurių šaknys pasiektų ir pažeistų vamzdyną, taip pat ir daržovės augs dirvoje kuri yra virš vamzdžių. Čia tos dvi priežastys vien dėl kurių kartais žmonės ryžtasi darytis gręžinius.

Įsirengiant sistemą vanduo – vanduo laisvos žemės kaip ir nereikia. Čia dažniausiai iškyla problemos su kaimynais ar valstybinėmis institucijomis. Tačiau tai vienas efektyviausių ir kartais santykinai pigiai įrengiamas lauko kontūras. Reikalingas vandens paėmimo šaltinis (gręžinys, upė, ežeras) ir vieta vandens išleidimui. Tai kategorijai galima priskirti ir horizontalų kontūrą klojamą ežero ar upės dugne. Tik jo efektyvumas bus mažesnis už vanduo – vanduo, tačiau šiek tiek didesnis už žemės kontūrą.

Katilinių apžvalga:

Kietas kuras – pigiausias šildymo būdas. Tačiau ir daugiausiai darbo įdėjimo ir rūpesčių reikalaujanti katilinė; nuo malkų iki kamino valymo. Ir viena trumpiamžiškiausių katilinių. Gerai prižiūrimas katilas tarnauja 8 – 12m.
Paprasčiausia katilinė (komplektas) gali kainuoti apie keturis kartus pigiau už geoterminę katilinę.

Kieto kuro katilinės kaina su granuliniu katilu ir akumuliacine talpa apie du kartus pigiau už šilumos siublį ir šioje vietoje jau verta pagalvoti ką rinktis. Nes šilumos siurblio darbo resursas 20 – 40m. Taip jis gali sugesti tik skirtumas kad jo viso keisti nereikės, pakaks pakeisti vieną ar kitą dalį. Susidėvėjus kieto kuro katilo metalui jis tampa neremontuojamu arba remontas padeda tik trumpam laikui.

Dujinis kuras – vienas brangesnių šildymo būdų. Tačiau vienas patogiausių ir gana ilgaamžiškas katilo tarnavimas. Moderni dujinė katilinė gali kainuoti apie 2,5 – 3 kartus pigiau už šilumos siurblį.
Reikėtų paminėti kad dažnai dujų atvedimo kaina prilygsta visos dujinės katilinės kainai. Ir tokiu atveju paskaičiavus, jeigu visa dujų šildymo sistemos kaina gali siekti  20 – 25 tūks. litų jau verta pagalvoti gal geriau turėti geoterminį šildymą kad ir dvigubai brangesnį, bet tuo pačiu daugiau kaip dvigubai  mažesnes sąskaitas eksploatuojant. Ir kas svarbu išvengiant visų, kartais sunkiai protu suvokiamų, biurokratinių procedūrų suderinant visus reikalus su dujotiekio ir dujinės katilinės įrengimu.

silumos siurblio veikimas - www.evelsa.lt

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas