ALTERMEDA


Žiūrėta: 5536
Sveikata, grožis

aprašymas :

•Gydytojo refleksoterapeuto, vidaus ligų gydytojo, homeopato konsultacijos.

•Elektropunktūrinė diagnostika Folio metodu.

•Gydomosios procedūros:

◦Akupunktūra (klasikinė, ausų taškų, SU-DŽOK, prolonguota mikroakupunktūra)

◦Elektropunktūra

◦Lazerinė terapija

◦Transkutaninė elektroneurostimuliacija

◦Raumenų elektrostimuliacija

◦Taškinis masažas

◦Biopunktūra (homeosiniatrija)

◦Stuburo tempimas.

adresas : V. Putvinskio 12
miestas : Kaunas
telefonas : Tel. 8 698 80305, (8-37) 32 32 58
el. paštas :
internetinė svetainė : http://www.altermeda.lt

•Gydytojo refleksoterapeuto, vidaus ligų gydytojo, homeopato konsultacijos.

•Elektropunktūrinė diagnostika Folio metodu.

•Gydomosios procedūros: 

◦Akupunktūra (klasikinė, ausų taškų, SU-DŽOK, prolonguota mikroakupunktūra)

◦Elektropunktūra

◦Lazerinė terapija

◦Transkutaninė elektroneurostimuliacija

◦Raumenų elektrostimuliacija

◦Taškinis masažas

◦Biopunktūra (homeosiniatrija)

◦Stuburo tempimas. Prekinio Ženklo kategorija: Sveikata, grožis
Aprašymas:

•Gydytojo refleksoterapeuto, vidaus ligų gydytojo, homeopato konsultacijos.

•Elektropunktūrinė diagnostika Folio metodu.

•Gydomosios procedūros:

◦Akupunktūra (klasikinė, ausų taškų, SU-DŽOK, prolonguota mikroakupunktūra)

◦Elektropunktūra

◦Lazerinė terapija

◦Transkutaninė elektroneurostimuliacija

◦Raumenų elektrostimuliacija

◦Taškinis masažas

◦Biopunktūra (homeosiniatrija)

◦Stuburo tempimas.


Akupunktūra – vartai į žmogaus organizmą

Vis daugiau žmonių išmėgina netradicinius gydymo būdus. Vienas tokių – akupunktūra. Ji padeda atkurti organizmo pusiausvyrą ir suaktyvina vidinius procesus, leidžiančius susidoroti su liga. Apie tai pasakoja gydytoja refleksoterapeutė Regina Masiliūnienė, pacientus akupunktūra gydanti jau porą dešimtmečių.

Visagalės adatos

Akupunktūra – veiksmingas gydymo būdas, taikomas daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje šiuo metodu gydyti gali licenciją turintys ir podiplominių studijų metu specialius kursus baigę gydytojai. Akupunktūra yra įtraukta į Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus mokamų medicinos paslaugų sąrašus.
Žmogaus kūno paviršiuje tam tikromis linijomis yra išsidėstę akupunktūriniai taškai. Tradicinėje kinų medicinoje aprašyta, su kokiais organais tos linijos susijusios, kokia jų paskirtis, kurie taškai kokioms ligoms skirti gydyti. Šiuolaikinis mokslas akupunktūros veikimą grindžia įvairiomis teorijomis, bet iki galo jis nėra ištirtas, vis dar randama naujų paaiškinimų.
Gydoma į tam tikrus aktyvius kūno taškus įduriant specialias labai plonas adatėles. Taip jos paliekamos nuo 10 iki 40 minučių – laiko trukmė priklauso nuo to, ką norima pasiekti: ar pastimuliuoti organizmą, ar apraminti skausmą, uždegimą.
Adata padirginus akupunktūrinį tašką harmonizuojama neuroendokrininė sistema, keičiasi skausmo pojūtis, normalizuojamas vegetacinės nervų sistemos darbas. Taip pat išsiskiria daugiau biologiškai aktyvių medžiagų, koreguojama imuninė sistema, mažėja alergija, pagerėja kraujotaka (ypač mikrocirkuliacija), todėl gerokai greičiau gyja opos, žaizdos, sparčiau atsinaujina oda, sumažėja patinimas, uždegimas, nervų sistemos dirglumas. Dėl tokio įvairialypio poveikio akupunktūra galima gydyti daugelį negalavimų.

Padeda daugeliui

Pasaulinė sveikatos organizacija yra sudariusi sąrašą ligų ir sindromų, kuriuos tikslinga gydyti akupunktūra.
Dauguma pacientų, besikreipiančių į akupunktūros specialistus, serga stuburo ir sąnarių ligomis. Po gydymo sveikatos būklė pagerėja apie 80 proc. šių ligonių. Dažniausiai gydome stuburo osteochondrozės kamuojamus žmones, kuriuos vargina galvos skausmas bei svaigimas, kaklo, nugaros skausmai, rankų tirpimas; sergančiuosius kelių, klubų osteoartroze, epikondilitu (nuo didelių krūvių atsiradęs alkūnės sąnario skausmas).
Padedame esant reumatoidiniam poliartritui, raumenų sustingimui.
Akupunktūra veiksmingai gydo nervų sistemos ligas: tarpšonkaulinių nervų, trišakio nervo neuralgiją. Tai efektyvi pagalba sergant migrena, esant nevalingiems raumenų trūkčiojimams, vadinamiesiems tikams.
Gydomos ir odos ilgos, tačiau ne visos, o susijusios su alergija: žmogus tampa mažiau imlus įvairiems alergenams.
Akupunktūra skatina ląsteles atsinaujinti, todėl gerai gyja trofinės opos, atsiradusios dėl blogos venų kraujotakos. Į mane kreipėsi pacientė, kuriai pusantrų metų negijo kojoje atsiradusi žaizda. Po vieno akupunktūros kurso žaizda sumažėjo, o po pertraukos atlikus dar vieną procedūrų kursą ir visiškai užgijo.
Šis gydymo būdas taikomas ir skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opaligei, refliuksui, vidurių funkcijos, tulžies pūslės motorikos sutrikimams gydyti.
Iš kvėpavimo sistemos ligų efektyviausiai akupunktūra gali padėti sergant lėtiniu bronchitu, astma, sloga (ir alergine), taip pat klausos nervo uždegimu.
Gelbstime pacientams, sergantiems kraujagyslių sistemos ligomis, kai šąla kojos, kai dėl Reno sindromo atsiranda kraujagyslių spazmų, esant periferinės kraujotakos sutrikimų dėl aterosklerozės. Akupunktūra koreguojamas kraujo spaudimas – tiek per žemas, tiek per aukštas, jei jis dar neseniai pradėjęs trikti.
Šis netradicinis gydymo būdas taikomas vaikų naktinio šlapimo nelaikymo atvejais. Padeda vyrams sergant prostatitu, esant erekcijos sutrikimų. Jis veiksminga ir metant rūkyti – abstinencijos sindromo metu. Taip pat gali pagelbėti, kai nevaisingumą sukelia anovuliacinis ciklas. Teoriškai tokios moterys yra visiškai sveikos, bet ovuliacija nevyksta ir jos negali pastoti. Turėjau ne vieną pacientę, kuriai akupunktūra padėjo susilaukti vaikelio. Kad gydymas veiksmingai įveikia nevaisingumą, rodo ir kitų šalių duomenys.
Akupunktūra netaikoma žmonėms, sergantiems aktyvia tuberkuliozės forma, onkologinėmis ligomis. Nėštumo metu ji nėra draudžiama, bet kai kurių taškų negalima veikti.
Ir gydo, ir diagnozuoja
Vienam negalavimui gydyti vidutiniškai prireikia nuo 8 iki 12 akupunktūros procedūrų. Kuo labiau liga įsisenėjusi, tuo gydymas ilgesnis.
Adatėlės dūris nėra labai skausmingas. Jei lygintume su įprasta injekcija, tai jis mažiau skausmingas, bet, aišku, šiek tiek juntamas. Akupunktūrą taikau vaikams nuo 5 metų. Be to, yra ir kitų metodų, turinčių tokį pat arba panašų stimuliuojamąjį poveikį, pavyzdžiui, elektropunktūra. Tuomet akupunktūrinis taškas stimuliuojamas elektrodų, kurie pridedami prie odos, impulsais.
Elektropunktūra yra ne tik gydymo, bet ir diagnostikos metodas. Akupunktūriniuose taškuose, kelių milimetrų skersmens tam tikrose zonose, oda labai laidi elektrai, čia daug mažesnė varža, todėl įvairūs prietaisai, matuojantys elektros parametrus šiuose taškuose, leidžia nustatyti organų sutrikimą.
Gydyti galima ir akupunktūrinius taškus veikiant lazeriu ar į juos suleidžiant homeopatinių vaistų. Akupunktūriniai taškai – lyg vartai, per kuriuos galime daryti atitinkamą poveikį žmogaus organizmui.
Kinų medicina – tai ne vien akupunktūra. Ji suteikia daug galimybių sveikatinti žmogų. Įvertindami, kurios paciento organizmo sistemos susilpnėjusios, kurios per daug aktyvios, patariame jam, kokį maistą valgyti ir kokio nereikėtų.

Naudinga žinoti

Kinų medicina klasifikuoja maistą pagal jo poveikį organizmui. „Šaltu“ maistu laikomos salotos, pieno produktai, šiltųjų kraštų vaisiai, kava, vynas. „Vėsūs“ – vietiniai vaisiai, riešutai, aliejus, agurkai, pomidorai. Neutralūs: grūdai, bulvės, pupelės, morkos. „Šildantys“: žuvis, prieskoninės daržovės. „Karšti“: mėsa, kiaušiniai, sūris, dauguma prieskonių.
Pasak kinų medicinos, mityba priklauso nuo ligos pobūdžio. Jei dominuoja karščio ligos, siūloma atsisakyti „karštų“ produktų, jei dominuoja šaltis – „šaltų“.
Jei žmogus valgo „šaltus“ produktus, ypač žiemą, jam dažniau šąla galūnės, padidėja jautrumas, gali nusilpti inkstų, blužnies, kasos meridianai, susilpnėti imunitetas. Jei valgo vien „šildančius“ produktus, gali džiūti burna, apimti nerimas, padažnėti širdies ritmas.
Mitybą reikia keisti atsižvelgiant į sezoną ir organizmo poreikius. Visus metus valgyti tuos pačius produktus gali būti žalinga sveikatai.
Atsižvelgiant į žmogaus būklę rekomenduojami arba ribojami tam tikri produktai, pavyzdžiui, sergant hipertenzija netinka „karšti“ ir „šildantys“.
Kinų dietologijoje taikomi ir produktų derinimo principai. Mėsos ir žuvies negalima valgyti su duona, kruopomis ir vaisiais, sultinio – su džiovintais vaisiais. Kiaušinių nereikėtų vartoti su daržovėmis, išskyrus bulves, baklažanų ir grybų – su bulvėmis. Pieno produktus derėtų vartoti atskirai.

Tai įdomu

Legenda byloja, kad akupunktūra atsirado gydant sužeistus karius. Buvo pastebėta, kad nestipriai strėlėmis sužeisti kariai kartais pasveikdavo nuo juos kamavusių ligų.
Kinų akupunktūra – tarsi medicinos filosofija. Kinijoje manoma, kad žmogaus gyvybinė energija kūne teka kanalais – meridianais. Jų yra 12. Meridianai susiję su įvairiais organais ar jų dalimis. Žmogaus organizmas praranda pusiausvyrą, išsiderina, kai energija nebegali cirkuliuoti tais gyvybiniais kanalais. Dirginant akupunktūrinius taškus, organizmui sugrąžinama energijos pusiausvyra. Žmogus sveiksta.
Akupunktūros istorija prasideda Kinijoje trečiojo kinų imperatoriaus Huang Di („Geltonojo imperatoriaus“) viešpatavimo laikais, 2696–2598 m. pr. Kr. Jis parašė klasikinės medicinos veikalą, kuriame yra ir akupunktūros pagrindai. To meto pagrindinis medicinos mokslo vadovėlis yra išlikęs iki šių dienų. Vėlesnių laikų tekstų ir šio gydymo būdo aprašymų išlikę ir daugiau, bet ilgus amžius akupunktūra buvo gydoma tik Rytuose.
Europą akupunktūra pasiekė XVI a., tačiau paplito tik XIX–XX a.
Iki paskutiniųjų XX a. dešimtmečių Vakarų pasaulis akupunktūrą vertino skeptiškai. Tai lėmė skirtingos Rytų ir Vakarų pasaulėžiūros. Rytų medicinoje akcentuojamas holistinis modelis – aiškinama tam tikrų santykių, procesų ir ryšių visuma, o vakariečiams buvo sunku suvokti, kaip adatos dūriu į ranką galima gydyti danties skausmą.
Tik 8-ame dešimtmetyje atlikus mokslinius tyrimus pateikta skirtingų įtikinamų akupunktūros veiksmingumo įrodymų ir požiūris į šį gydymo metodą iš esmės pasikeitė.

Violeta Gustaitytė, „Šeimininkė“
2011 balandžio mėn.

AKUPUNTŪROS GALIA
„Akupunktūra padeda atkurti organizmo pusiausvyrą ir įjungia vidinius mechanizmus, leidžiančius pačiam organizmui susidoroti su liga“, - sako gydytoja refleksoterapeutė Regina Masiliūnienė.
Jau dvidešimt penkeri me­tai gydau akupunktūra. Nors pirmieji žingsniai nebuvo lengvi, labai greitai patyriau nuostabių ir džiugi­nančių akimirkų. Akupunktū­ra skatina ląsteles atsinaujinti, todėl ją taikant stebėtinai greitai užsitraukdavo žaizdos, pacientai džiaugėsi užgijusio­mis opomis, kurios vargino il­giau nei pusę metų.
Stuburo negalavimai
Akupunktūra - labai senas gydymo menas, turintis savo tradicijas, metodikas, kurios lemia, kokias ligas galima gy­dyti ir kurioje srityje galima pasiekti geriausių rezultatų. Dauguma mūsų pacientų - ­žmonės, turintys stuburo ir sąnarių negalavimų. Tirpstan­čios galūnės, sukaustytas sprandas, galvos skausmai iš ryto, įsitempę nugaros raume­nys - šiais atvejais gali padėti akupunktūra. Iš praktikos ga­liu pasakyti, kad aštuoniasde­šimt trys procentai pacientų, kuriuos vargino stuburo skausmai, po procedūrų jau­čia pagerėjimą. Akupunktūra ne tik atpalaiduoja stuburo įtampą, bet ir veikia pačius tarpslankstelinius tarpus, to­dėl gali padėti ir žmonėms, turintiems stuburo išvaržas. Pagerėjimą parodo raumenų tonusas, - pagražėja laikyse­na, ypač paauglių. Augant stuburas turi galimybę tiesėti, o akupunktūra gali padėti iš­saugoti gražią laikyseną, nes veikia raumenų tonusą. Aku­punktūrą galima taikyti vai­kams nuo penkerių metų, ­procedūros nėra labai skaus­mingos. Jei vaikas tiki, kad tai jam gali padėti, jis lengvai iškęs skausmą.
Gydymo trukmė priklauso nuo ligos
Refleksoterapija padeda ser­gantiems periferinės nervų sistemos ligomis. Akupunktū­ra veiksmingai gydo tarpšon­kaulinių nervų neuralgijas, veidinio nervo paralyžių, tri­šakio ir pakaušinio nervo už­degimus, sukeliančius labai stiprius galvos skausmus. Kartais pavyksta atsikratyti ne vienerius metus varginusio skausmo. Sąnarių degeneraci­nės ligos, įvairūs jų skausmai, uždegimai, raumenų, raiščių, Achilo sausgyslės skausmai, reumatoidinis artritas - tai li­gos, kurias galima gydyti akupunktūra. Ši terapija vei­kia iš lėto, todėl sergant kai kuriomis ligomis, norint pa­siekti rezultatą, reikia ilges­nio gydymo. Kuo trumpiau sergate, kuo mažesni sutriki­mai, tuo trumpesnis gydy­mas, pavyzdžiui, ūmiai suša­Ius, perpūtus vėjui sprandą, nuo netinkamo judesio paaš­trėjus nugaros skausmams, užtenka dviejų trijų procedū­rų, o lėtinės ligos, pavyzdžiui, stuburo išvarža, migrena, gali būti gydomos ilgai.
Padeda pastoti
Akupunktūra puikiai tinka paauglėms mergaitėms ir mo­terims, varginamoms skaus­mingų mėnesinių. Kitas feno­menas: akupunktūra puikiai gydo anovuliacinio ciklo su­keliamą nevaisingumą. Teo­riškai tokios moterys yra vi­siškai sveikos, tačiau ovulia­cija nevyksta ir jos negali pa­stoti. Turėjau ne vieną pacien­tę, kuriai akupunktūra padėjo susilaukti vaikelio. Akupunk­tūra gali padėti ir moterims, kenčiančioms vegetacinės nervų sistemos sutrikimus, kurioms nuolat šalta, vargina padidėjęs jautrumas, prakaita­vimas. Vegetacinę nervų sis­temą akupunktūra veikia tie­siogiai, nes pats gydymo me­todas, priklausomai nuo ligos, orientuotas vienais atvejais į simpatinę, o kitais atvejais - į parasimpatinę nervų sistemą. Akupunktūra arba slopina, arba stimuliuoja, todėl ji pui­kiai tinka visiems vegetacinės nervų sistemos sutrikimams gydyti.

Ligos priežastis – ­vyraujančios emocijos
Daugeliu atveju įtakos žmo­gaus sveikatai turi ir jo emo­cijos. Tuo įsitikinti galime pa­stebėję, kaip keičiasi sergan­čiojo nuotaika. Pavyzdžiui, jei žmogus ilgai serga bronchitu, jis dažniausiai bus kupinas liūdnų minčių, nes plaučių li­gos susijusios su liūdesiu. Ke­penų, tulžies pūslės ligomis dažniausiai serga pikti, aršūs žmonės, kurie savo pyktį slo­pina ir neleidžia jam pasi­reikšti. Pernelyg didelis džiaugsmas pagyvenusiems žmonėms gali kainuoti nema­žai sveikatos: džiaugsmas su­sijęs su širdimi, o per didelis teigiamų emocijų antplūdis kenkia. Nuolat rūpesčių ka­muojamas žmogus gali turėti skrandžio arba kasos sutriki­mų, baimė susijusi su inks­tais, todėl labai išsigandęs žmogus gali ir apsišlapinti. Akupunktūra padeda atkurti organizme pusiausvyrą. Jei žmogus kažko turi per daug, pavyzdžiui, agresijos, jis yra apraminamas, jei jam trūksta energijos, ji labiau pastimu­liuojama ir sužadinama. Va­karietiška medicina tempera­tūrą muša vaistais, o rytietiš­koji skatina organizmą patį savo jėgomis tai padaryti.
Teigiamas nusiteikimas irgi gydo
Sunku pasakyti vieną priežas­tį, kodėl akupunktūra vieną žmogų veikia greičiau, kitą lėčiau. Rytų medicina žmogų vertina kaip visumą: jei jis pa­vargęs, išsekęs, išvargintas lė­tinių ligų, sveiks lėčiau nei jaunas, stiprus ir sveikas žmo­gus. Kuo daugiau žmogus turi ligų, tuo lėčiau jį galima gy­dyti ir tuo ilgiau užtrunka gy­dymas. Kad pagalba būtų veiksminga, tarp procedūrų būtina daryti pertraukas, nors būna atvejų, kai poveikis jun­tamas iš karto, pavyzdžiui, vieni pacientai per procedūrą užmiega, nors iki tol jautėsi žvalūs, ir patys negali patikė­ti, kad sugebėjo šitaip atsipa­laiduoti, kitiems praeina skausmas, pilvo pūtimas, su virškinimu susiję nepatogu­mai, sumažėja uždegimas. Gydymo poveikis priklauso ir nuo žmogaus nusiteikimo.
Liežuvis gali išduoti sveikatos bėdas
Akupunktūra - labai indivi­dualus gydymo metodas, pri­klausantis nuo viso žmogaus organizmo būklės. Pavyz­džiui, dviejų žmonių diagnozė bus ta pati, o gydymas visiš­kai skirtingas. Kartais labai paprasta nustatyti, kokia or­ganizmo sistema sutrikusi, o būna ir labai sudėtinga. To­kiais atvejais gali pagelbėti tradiciniai kinų medicinos me­todai: liežuvio, pulso diagnos­tika ir vakarietiškoji modifika­cija - elektropunktūrinė diag­nostika, taikoma meridianų būklei įvertinti. Taigi žmogaus liga vertinama kompleksiškai ir tik atsižvelgus į visus simp­tomus paskiriamas gydymas.
Mityba turi įtakos sveikatai
Priklausomai nuo ligos, reikia laikytis ir tam tikro mitybos režimo. Jei organizme domi­nuoja karščio ligos, siūloma atsisakyti “karštų” produktų, jei dominuoja šaltis, vertėtų atsisakyti “šaltų” produktų. Kinų medicina klasifikuoja produktus pagal jų poveikį or­ganizmui. Pavyzdžiui, “šalti” produktai: žalios salotos, pie­no produktai, Pietų šalių vai­siai, kava, vynas; “vėsūs” pro­duktai: riešutai, augaliniai aliejai, agurkai, pomidorai; neutralūs produktai: grūdai, bulvės, morkos; šildantys pro­duktai: mėsa, kiaušiniai, laši­ša, sūris, dauguma prieskonių ir t. t. Jei žmogus valgo “šal­tus” produktus, ypač žiemą, jam dažniau šąla galūnės, pa­didėja jautrumas, gali nusilpti inkstų, blužnies, kasos meri­dianai, susilpnėti imunitetas, jei maitinasi vien šildančiais produktais, gali džiūti burna, apimti nerimas, padažnėti šir­dies ritmas, patamsėti šlapi­mas. Mitybą reikia keisti atsi­žvelgiant į sezoną ir organiz­mo poreikius, o visus metus valgyti tuos pačius produktus gali būti žalinga sveikatai.
Nebijokite ieškoti pagalbos
Norėčiau visiems žmonėms patarti, kad iškilus bet ko­kioms sveikatos proble­moms jie nebijotų jas spręsti ir jų neaugintų. Gydyti ūmią ligą visada lengviau nei lėtinę. Gydymo rezulta­tai būna daug geresni, kai žmogus iš karto kreipiasi į specialistus ir nelaukia, kol liga įsisenės. Nepraraskite vilties, nes visada galima padėti, svarbu tik nedelsti tikintis, kad viskas praeis savaime.
Žurnalas „Natūralioji medicina“ 2009/07.

GYDYMAS BE VAISTŲ
Ne tik ligoniai, bet ir gydytojai neretai renkasi nemedikamentinės medicinos metodus
Spaudoje gausu įvairaus reklaminio pobūdžio informacijos apie “sveikus” ir “nesveikus” produktus, įvairias dietas, vos ne stebuklingų galių turinčius augalinius preparatus, kurie skirti įvairioms ligoms gydyti. Gavęs tokią informaciją dažnai žmogus nežino, kuo tikėti, kuo - ne.
Akupunktūra ir homeopatija
JAV bei Vakarų Europos šalyse nuolat didėja alternatyviosios, dar vadinamos komplementine, medicinos populiarumas ir pritaikymas. Neretai ši medicina vadinama natūraliąja, o vartojami preparatai ir gydymo būdai - natūraliais. Tokie gydymo būdai yra akupunktūra, homeopatija, fitoterapija, manualinė terapija, osteopatija ir kiti. Jie skiriasi nuo mums įprasto cheminių vaistų vartojimo.
Išsivysčiusiose šalyse senstant gyventojams, daugėja ir sergančiųjų lėtinėmis ligomis. Įprastine medicina labiausiai nepatenkinti vyresnio amžiaus žmonės, kurie ir susiduria su šiomis problemomis. Jiems nuolat tenka vartoti daug vaistų ir neretai jausti jų šalutinį poveikį. Todėl JAV ir Vakarų Europos šalyse populiarėja alternatyvūs gydymo būdai, ypač akupunktūra, manualinė terapija, homeopatija. Prancūzijoje, Vokietijoje ar Belgijoje pilietis, turintis sveikatos draudimą, turi teisę pasirinkti, kokio gydymo pageidauja - įprastinio ar alternatyvaus. Alternatyvios terapijos formas ten visiškai ar iš dalies apmoka valstybinės draudimo įstaigos (ligonių kasos). Vokietijoje yra ir gydytojo natūropato specializacija.
Domisi ir gydytojai
Alternatyvių gydymo būdų galimybėmis domisi ir Lietuvos gydytojai. Rygoje įvykusiame Tarptautiniame akupunktūros kongrese buvo pristatytos elektropunktūrinės diagnostinės sistemos, leidžiančios įvertinti atskirų organų būklę. Buvo nagrinėjamos akupunktūros ir homeopatijos derinimo galimybės. Lektoriai iš Belgijos, Vokietijos, Ispanijos ir kitų šalių supažindino gydytojus su antsvorio, rūkymo, raumenų, sąnarių ir stuburo skausmų gydymu minėtais būdais.
Akupunktūra labai efektyvi gydant galvos skausmus, neuralgijas, stuburo osteochondrozės sukeltus reiškinius (rankų tirpimą, galvos svaigimą, strėnų skausmus), kai kurias neurozių formas. Pasak lektorių, akupunktūrą tikslinga derinti su vaistažolėmis, homeopatiniais preparatais ir dieta. Rytų medicinoje gydymas dieta ir vaistažolėmis turi ilgametes tradicijas.
Penkių skonių maistas
Dieta parenkama individualiai pagal konkrečius negalavimus. Pavyzdžiui, sergant skrandžio ir kasos ligomis reikėtų vengti žalių, neapdorotų augalinių bei grūdinių produktų, nevalgyti šalto maisto. Kai kurie negalavimai gali sustiprėti dėl kai kurių produktų gausaus vartojimo. Pavyzdžiui, vartojant daug pieno produktų, didėja kvėpavimo sistemos ligų tikimybė. Sergant lėtine sloga ar užsitęsus bronchitui reiktų laikinai apriboti pieno produktų vartojimą.
Kinų medicina teigia, jog maistas turi būti subalansuotas, t.y. žmogus per parą turi gauti penkių skonių maisto: kartaus, rūgštaus, sūraus, aštraus ir saldaus. Tačiau jo vartojimas turi būti saikingas. Pavyzdžiui, valgydami nedaug rūgštaus maisto sustiprinsime tulžies pūslės ir kepenų veiklą,o jo per didelis kiekis veiks šiuos organus neigiamai. Sergant tam tikromis širdies, kvėpavimo sistemos ir žarnyno ligomis nerekomenduojamas kartus maistas. Saldžių produktų reikėtų vengti sergant inkstų ir šlapimo takų ligomis. Didelis kiekis sūraus maisto šiems organams kenks, o nedidelis - sustiprins.
Neutralūs ir šildantys produktai
Kinų medicina maisto produktus vertina ir pagal terminį kriterijų. Maisto produktai būna šalti (pavyzdžiui, žalios salotos, pieno produktai, dauguma pietų kraštų vaisių, kava, vynas), vėsūs (vietiniai vaisiai, riešutai, augaliniai aliejai, agurkai, pomidorai), neutralūs (neapdoroti grūdai, pupelės, bulvės, morkos), šildantys (žuvis, prieskoninės daržovės), karšti (mėsa, kiaušiniai, sūriai, dauguma prieskonių, lašiša). Vartojant tik “šaltus” produktus, ypač žiemą, dažniau šąla galūnės, aštriau jaučiami skausmai, padidėja jautrumas. Maitinantis vien “šildančiais” produktais gali džiūti burna, gali apimti nerimas, padažnėti širdies ritmas, patamsėti šlapimas. Atsižvelgiant į žmogaus būklę rekomenduojami arba ribojami tam tikri produktai, pavyzdžiui, sergant hipertenzija netinka “karšti” ir “šildantys” produktai.
Kinų dietologijoje taikomi ir produktų derinimo principai. Mėsos ir žuvies negalima vartoti su duona, kruopomis ir vaisiais, buljono - su džiovintais vaisiais ir cukrumi. Kiaušinių nereikėtų vartoti su daržovėmis, išskyrus bulves, baklažanų ir grybų nevartoti su bulvėmis. Pieno produktus reikėtų vartoti atskirai.
Rytų medicina rekomenduoja
Pirmas patarimas - nevalgyti pervargus, paskubomis, sušalus, perkaitus, esant stiprioms neigiamoms emocijoms. Produktai turi būti kokybiški ir švieži. Juose neturėtų būti cheminių priedų: dažų, stabilizatorių, cukraus pakaitalų, aromatinių medžiagų.
Maistas turi ne apkrauti organizmą, o teikti energiją. Vietoj cukraus patartina vartoti medų, džiovintus vaisius, nevartoti sintetinių saldiklių. Vietoj pieno vartotini rūgštūs pieno produktai, pavyzdžiui, kefyras, jogurtas.
Kiekvieną dieną reikia valgyti šviežių ir virtų ar troškintų daržovių, vartoti vaisius, išaugintus gyvenamojoje klimato juostoje. Būtina laikytis produktų derinimo principų.
Gyd. Regina Masiliūnienė. “Kauno diena”, numeris 184 (17341), 2004-08-11

HOMEOPATIJA

Sukuriama vis daugiau naujų vaistų, veiksmingai gydančių ligas, tačiau sukeliančių ir nepageidaujamų poveikių, todėl vis populiaresnė tampa taip vadinama alternatyvioji arba tradicinė medicina. Akupunktūra ir homeopatija plačiausiai žinomos alternatyviosios (kitur dar vadinamos komplementine medicina) šakos.
Kalbant apie homeopatiją neretai tenka išgirsti, kad tai gydymas vaistažolėmis. Tai nėra tiesa. Gydymo būdas, kai gydoma vaistažolėmis iš tiesų yra, ir vadinamas jis ne homeopatija, o fitoterapija. Homeopatija yra gydymo būdas, kai ligoniams gydyti gydytojas homeopatas naudoja medikamentus labai mažomis dozėmis. O patys homeopatiniai vaistai gali būti pagaminti ir iš augalinės, ir iš gyvūninės ar mineralinės žaliavos.

Homeopatijos pradininku laikomas Samuelis Hanemanas, gimęs 1755 m. Baigęs Leipcigo universitetą jis vertėsi medicinos praktika ir nemažai eksperimentavo su vaistais, išbandydamas juos ir pats. Atkaklaus darbo dėka jis sukūrė savitą gydymo būdą, pavadinęs jį homeopatija. Šis išlikęs iki mūsų laikų terminas yra susijęs su pagrindiniu homeopatijos dėsniu - “panašus gydo panašų”.

Šiuo metu homeopatija yra labai paplitusi pasaulyje. Daugelyje šalių yra ruošiami specialistai, leidžiami žurnalai, homeopatinę farmakopėją papildo nauji vaistai, veikia skirtingos homeopatijos mokyklos, tačiau S.Hanemano mokymas yra laikomas klasikiniu.

Tai kaip gi veikia homeopatija? Pagrindinis dėsnis, kad “panašus gydo panašų” reišia, kad sergančiajam turi būti skiriamas vaistas, kuris sveikam žmogui sukeltų panašius į jo ligą simptomus. Kitas svarbus homeopatijos principas – homeopatiniai vaistai gaminami savitu būdu juos potencijuojant ir dinamizuojant. Gaminant homeopatinius vaistus siekiama išvengti toksinio poveikio, praplėsti ir sustiprinti veikimo spektrą, todėl atliekami serijiniai skiedimai ir supurtymai, tai vadinama potencijavimu, o jo metu atsiradęs vaisto poveikio sustiprėjimas vadinamas dinamizacija.

Yra trys pagrindinės potencijavimo skalės, pažymimos šalia vaisto pavadinimo (greta yra nurodytas santykis, kuriuo skiedžiamas vaistas kiekviename potencijavimo etape): D (X) dešimtinės 1:9, C šimtinės 1:99, LM 1:50 000.Šalia būtinai nurodomas skaičius, kuriuo pažymimas praskiedimo laipsnis.

Taigi matome, kad homeopatijoje naudojamos itin mažos dozės. Homeopatiniai vaistai aktyvina organizmo apsaugines reakcijas, stiprina imunitetą, sukelia savisaugos reakciją. Jie taip pat padidina organų ekskrecines galimybes (veikia drenuojančiai), padeda neutralizuoti toksines medžiagas, skatina normalaus audinio atsinaujinimą.

Ligos ir sveikatos samprata homeopatijoje ir įprastiniame (alopatiniame) gydyme yra skirtinga. Paprastai alopatijoje skiriami medikamentai simptomų ir organizmo reakcijų slopinimui (analgetikai, priešuždegiminiai ir kiti vaistai), o homeopatijoje simptomas yra tikslingos organizmo apsauginės reakcijos išraiška.

Homeopatai yra pastebėję, kad, užslopinus tam tikrus simptomus, dažnai nepašalinama ligos priežastis, todėl vėliau išryškėja pažeidimas kitoje organizmo vietoje. Pvz: pacientui atopinį dermatitą gydant hormoniniais tepalais, vėliau gali pasireikšti bronchų astma; nuslopinus slogą vaistais, mažinančiais nosies užgulimą, dažnai pailgėja ligos trukmė dėl prisidėjusio bronchito ar kitų komplikacijų.

Homeopatiniais vaistais siekiama padėti organizmui pačiam susireguliuoti ir pagyti, o ne užslopinti organizmo gynybines reakcijas.

Neretai gydant lėtines ligas ligoniui, pradėjus vartoti homeopatinį vaistą, gali atsirasti ligos paaštrėjimo simptomų. Tai rodo, kad vaistas parinktas teisingai. Jei paaštrėjimas yra stiprus, tada reikia trumpam nutraukti vaisto vartojimą, o susilpnėjus simptomams, vartoti pusę dozės.

Kartais tenka išgirsti tiek iš pacientų, tiek iš kolegų gydytojų, nesusipažinusių su homeopatija, kad jie patys pabandė gydytis homeopatiniu preparatu, bet jis nieko nepadėjęs. Taip iš tiesų gali atsitikti, jei nuspręsime pabandyti kurį nors vaistą, kurio poveikio aprašyme yra nurodytas mus dominantis simptomas. Homeopatinis vaistas parenkamas įvertinus psichinių, emocinių ir fizinių simptomų visumą. Ypač atkreipiamas dėmesys į simptomų charakteristikas ir būdingus simptomus. Vaisto specifiškumą nulemia jo panašumas į paciento ligos požymius.

Homeopatinis gydymas yra labai individualus. Vaistas skiramas ne pagal diagnozę, bet konkrečiam žmogui. Homeopatijos vadovėliuose pateikiami detalūs vaistų aprašymai, tad belieka atrinkti paciento ligos simptomus atitinkantį vaistą. Tačiau pravartu prisiminti, kiek skirtingų apibūdinimų galime rasti tam pačiam simptomui. Pvz.:skausmas, kuriam būdingas pablogėjimas nuo judesių, galėtų būti gydomas Bryonia preparatu, o deginantis skausmas, palengvėjantis nuo šilumos - Arsenicum album, tačiau deginantis skausmas, palengvėjantis nuo šalčio - Cantharis vaistu.

Kaip matome pačiam pacientui pasirinkti vaistą nėra lengva. Reikia paminėti kompleksinius homeopatinius preparatus, sudarytus iš keleto komponentų ir skirtų tam tikrai simptomų grupei gydyti, pvz.: peršalimo ligoms. Jais pacientai gali gydytis patys. Vaistinėse galima įsigyti sudėtinių homeopatinių vaistų slogai, anginai, gripui gydyti. Labai svarbu, atsiradus ligos požymiams, pradėti homeopatinį gydymą kuo anksčiau. Gydant ūmais ligas nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo pagerėja gana greitai, todėl, negerėjant savijautai, reikia kreiptis į gydytoją.

Homeopatiniai vaistai vartojami pusę valandos prieš valgį, tabletes ar grūdelius laikant po liežuviu kol ištirps, o lašus išgeriant su nedideliu vandens kiekiu. Tarpas tarp kito homeopatinio ar alopatinio vaisto turi būti taip pat ne mažiau kaip pusė valandos.

Negalima homeopatinių preparatų laikyti šalia stiprų kvapą skleidžiančių medžiagų, arti elektromagnetinių bangų šaltinių. Gydantis homeopatiniais vaistais reikia nenaudoti mėtų bei kofeino turinčių produktų. Medikamentus vartoti prisilaikant informacinių lapelių reikalavimų ir gydytojo rekomendacijų.Lėtinių ligų atvejais ar negerėjant nuo kompleksinių homeopatinių vaistų ūmių ligų atvejais, pravartu konsultuotis su gydytoju homeopatu.

gydytoja homeopatė Regina Masiliūnienė, Klinika"Altermeda"  www.altermeda.lt , Kaunas, V.Putvinskio 12.


Atgal
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas