Lentelės

Vilnų rūšys, siūlų storis

Vilnų rūšys, siūlų storis

Vilna viena iš geriausių medžiagų. Vilna gerai kvėpuoja, sulaiko šilumą, mažai glamžosi.

Vilnos rūšis Vilnos savybės
Įprastų avių vilna Pakankamai stipri ir nebrangi vilna
Merinosų avių vilna

Šios avies vilna labai šilta, plona, minkšta ir lengva. Šiek tiek brangesnė už paprastų avių vilną. Gerai tinka vaikiškiems drabužiams.
Avinėlių vilna
(kerpami 5-7 mėn)
Avinėlių vilna plonesnė už suagusių avių vilną, kokybiškesnė ir brangesnė
Šetlando avių vilna

Šiurkštesnė, bet atsparesnė dėvėjimui. Tanki ir kieta. Solidiems drabužiams nelabai tinkama.
Cheviot avių vilna

Brangesnė vilnų rūšis, išsiskiria iš kitų vilnų tvirtumu, šiltumu.
Angoros triušių vilna

Labai minkšta, puri ir švelni vilna. Tačiau jautri drėgmei, valyti geriau valykloje. Daugiausiai gaminama Italijoje, Prancūzijoje ir Japonijoje. Daug kas maišo angoros vilną su mohera (Angoros ožkos vilna)
Kupranugario vilna

Labai šilta, patvari ir lengva vilna. Lengvai šiurkšti, dažniausiai naudojama kartu su kitomis vilnomis.
Vikunijos vilna (Andų gyventojas, kupranugarių šeima) Labai plona, švelni ir minkšta vilna tuo pačiu ir šilta. Gaminiai iš vikunijos reti dėl vilnos brangumo. Tai viena brangiausių vilnų rūšių pasaulyje.
Kašmyro ožkų vilna

Labai šilta, nesiglamžanti ir lengva vilna. Kašmyro vilna brangi, tačiau nepasižymi patvarumu.
Mohera

Gerai šildanti, tvirta ir pakankamai lengva. Dažniausiai turi specifinį blizgesį. Mohera reikalauja geros priežiūros. Mohera daugiausiai gaminama JAV, Turkijoje ir PAR.


Vilnos super siūlai

Skaičius prieš raidę S reiškia siūlų numerį. Kuo jis didesnis tuo vilnoniai siūlai plonesni, o vilnos pluoštas ilgesnis. Priešdėlis Super naudojamas siūlams 100 ir aukščiau.

80s — aukštos kokybės siūlai, tankūs ir nelabai stori. Kostiumai iš tokių siūlų nėra brangūs, pakankamai lengvi. Bet gali atrodyti grubūs ir glamžytis.

Super 100s — plono pluošto siūlai; drabužiai iš tokių siūlų ploni, lengvi ir šilti. Kaina tokių kostiumų daugumai priimtina. Tinkami siūlai kostiumams kasdieniam dėvėjimui.

Super 110s — Super 130s — dar plonesni siūlai, atsparumas mažesnis, kaina didesnė už super 100s. Tačiau išvaizda daug geresnė. Kostiumas iš tokių siūlų gali būti laikomas „aukso viduriu“ kainos ir išvaizdos atžvilgiu.

Super 150s — 180s — kostiumas ir šių siūlų bus dar plonesnis, atrodys prabangiai ir praktiškai nesuglamžomas. Tačiau patvarumas mažesnis, o kaina didesnė.

Super 200s — 250s — ypač ploni siūlai. Kostiumai iš tokių siūlų labai brangūs, labai ploni, švelnūs ir lengvi. Tačiau labai neatsparūs dėvėjimui. 
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas