Lentelės

Automobilių šviesų lempų tipai ir paskirtis

Lempų tipai
 Paskirtis
Priešrūkinės šviesos
(angl. - Fog light arba Fog lamp)
Priešrūkinės šviesos skirtos naudojimui per lietų, sniegą arba esant rūkui. Kada blogas matomumas su trumpomis šviesomis, dauguma įjungia ilgas šviesas. Tačiau ir jos esant tirštam rūkui mažai padeda. Nes ilgos šviesos atsispindi nuo rūko ar lietaus lašelių ir grįžta šviesos srautas atgal apakindams vairuotoją.
Priešrūkinių lempų konstrukcija skirta lempas naudoti blogomis sąlygomis-jos gali šviesos srautą plačiai paskirstyti horizontalia kryptimi ir labai siaurą šviesos srautą vertikaliai. Pagrindinė užduotis šviesos srautą nukreipti lyg žemiau rūko, lietaus ar sniego. Ir tuo pačiau nešviesti į iš priekio atvažiuojančius automobilius. Rūko žibintų viršutinės apšvietos ribos kampas maždaug 5 laipsniai ir apie 60 laipsnių horizontalios apšvietimo ribos. Naudoti automobilio gale įrengtus priešrūkinius žibintus galima tik esant blogoms oro sąlygoms, kitu atveju jie gali trukdyti už jūsų važiuojantiems vairuotojams.
Artimos šviesos (angl.-Dipped Beam arba Low Beam) Artimos šviesos skirtos apšviesti kelią 50-60m atstumu ir netrukdyti (neapakinti) iš priekio atvažiuojantiems vairuotojams.
Galima išskirti dvi sistemas - amerikietišką ir europietišką.
Amerikietiškų lempų kaitinimo siūlas yra įrengtas aukščiau horizontalios lempos plokštumos. Dėl tokios padėties, šviesos srautas nukreipiamas daugiau į dešinę pusę.
Europietiškų lempų kaitinimo siūlas įrengtas aukščiau šviesos reflektoriaus fokusavimo centro ir siūlas pridengtas nuo apatinės dalies pusiau sferos metaliniu ekranu. Formuodama šviesos srautą veikia tik viršutinė lempos reflektoriaus dalis. Iš kairės pusės ekranas baigiasi 15 laipsnių kampu. Tai leidžia suformuoti aiškų asimetriškos šviesos srautą. Apšvietimo ribų zonos labai aiškios, dešinė kelio pusė ryškiai apšviesta, o kairė šviesos srauto zona neapakina iš priekio atvažiuojančių vairuotojų.
Tolimos šviesos (angl.-Driving light, Main Beam arba Hi Beam) Tolimos šviesos skirtos apšviesti kelią 100-150m atstumu ir tuo metu kada nėra iš priekio atvažiuojančių automobilių. Tolimos šviesos sukuria stiprų, ryškų, plokščią šviesos srautą. Rekomenduojama išjungti ilgas šviesas kada priekyje jūsų apie 100m atstumu važiuoja kitas automobilis. Tolimos šviesos atsispindėjusios nuo galinio matymo veidrodėlio gali trukdyti priešais jus važiuojančiam vairuotojui.
Dienos šviesos (angl. – Daytime Running Lights arba DRL)

Pirmos dienos šviesos lempų naudą suprato skandinavijos šalys. Automobiliai tapo labiau pastebimi ir dieną kada naudojamos dienos šviesos lempos. Tai leido sumažinti avarijų skaičių keliuose.
Europos Sąjunga 2003m įteisino dienos šviesos lempų naudojimą.
Nuo 2011m visi lengvieji automobiliai parduodami ES šalyse privalo turėti įrengtas dienos šviesos lempas.

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas