Lentelės

Žvejyba skrituliais

Dalykai į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį žvejojant skrituliais:

 Valtis Valtis turėtų būti lengva, stabili ir manevringa. Žvejojant vienam reikalingas inkaras. Ypač tai svarbu žvejojant vėjuotu oru. Verta iš anksto pagalvoti apie talpą kurioje bus žuvelės. Nepatartina naudoti stiklinių ir nestabilių talpų, niekam nesinori stiklo šukių ar žuvelių besimėtančių visoje valtyje.
Skrituliai Skritulių klasikinis dydis, spalva - diametras 130 - 150 mm, storis 15 - 25 mm, viena pusė balta, kita raudona. Skritulio krašte daromas iki 10 mm gylio griovelis valo suvyniojimui. O skritulio disko centre padaroma 15 - 20 mm anga į kurią bus įkišamas skritulio stiebas (vėliava). Skritulio pagrindas gaminamas iš lengvų medžiagų, o stiebas iš medžio arba plastiko. Skritulio priešingos pusėse padaromos įpjovos. Valas einantis iš vandens bus paguldytas į įpjovą, pereis per stiebo viršūnėje esantį griovelį ir nusileis į priešingoje skritulio pusėje esančią įpjovą. Kur toliau ir liks suvyniotas iki kibimo.
 Valas, svarelis,
kabliukas
Valas geriausiai tinka be atminties. Toks kuris nesugba "įsiminti" anksčiau buvusios padėties. Priešingu atveju nuo nedidelio valo sujudėjimo gali pradėti nuo skritulio kristi valo kilpos. Galima naudoti kaproninį šniūrą. Daugumoje valo ilgio pakanka 15 - 20 m. Nes valo ilgis turėtų būti - vandens gylis + 4 - 5m valo. Svarelio, laisvai slankiojančio užtenka apie 15 g. Lengvas svoris leis žuvelei kilti į viršų, o per sunkus neleis jai laisvai plaukioti. Ir per suktuką kabinamas nichromo (ilgis 20 - 40cm) pavadėlis su trišakiu arba dvišakiu kabliuku. Kiti dar tarp pagrindinio valo (šniūro)  ir nichromo pavadėlio įterpia 0,3 - 0,4mm monofilinio valo apie 2m ilgio pavadėlį.
Kabliukas pvz. 6 - 12Nr. trišakis. Baigus žvejoti geriausia valą nuvyniojus išdžiovinti.
Statymas ir vieta Skrituliai dažniausiai statomi prie žolių, šalia po vandeniu esančių skardžių ar užutekiuose. Vėjuotu oru reikia išsirinkti atkarpą kurią skritulys nešamas vėjo praplauktų neužkliuvęs už medžių šakų ar seklumos. Masalui labiausiai tinka 5 - 8cm dydžio žuvelės ir geriau tokios kurios gyvena žvejojimui pasirinktame vandens telkinyje. Tada gaudomos žuvys be baimės gali griebti joms skirtą masalą. Pavasarį geriau skritulius statyti seklesniuose vandenyse, vasarą gilesniuose o rudenį gelmėse. Dažniausiai pasirenkamas žuvelės nuleidimo gylis iki 3 m jeigu vandens gylis yra apie 7m ir giliau. Skrituliais galima gaudyti lydekas, ešerius, šamus, vėgėles kitas plėšrias žuvis.
zvejyba skrituliais - www.de2.lt
delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas