Greitis,laikas,kelias

Fizika                  v=s/t         t=s/v         s=v x t
V-greitis, [km/h]
s-kelias, [km]
t-laikas, [h]

Užduotis:
Atstumas tarp dviejų miestų 90 km. Iš jų vienu metu išvažiavo du dviratininkai.
Vienas visą kelią važiavo 10km/h greičiu, kitas 20 km/h greičiu. Po kiek laiko jie susitiks ??

t = S/V = X/10 = (90 - X) / 20

20 * X = 90 - 10 * X
30X = 900
X = 30 km

Toliau:  t = S/V = X/10 = 30/10 = 3 valandos

Arba:
Jeigu pirminis atstumas tarp judančių kūnų vienodas ir kūnų greitis v1 ir v2 žinomas, tada laikas po kurio jie susitiks bus
 t = S/ (v1+v2)


 Užduotis:
Iš autobusų stoties išvyko du autobusai priešingomis kryptimis.
Vieno autobuso greitis du kartus mažesnis už kito autobuso greitį. Po kiek laiko atstumas tarp autobusų bus 450 km, jeigu vieno iš autobusų greitis 60km/val ?

1. 60/2= 30 km/val (autobuso greitis)
2. 60 + 30 = 90 km/val (abiejų autobusų greitis)
3. 450 / 90 = 5

arba 450 / (60/2+60) = 5 
Atsakymas: po 5 valandų

Užduotis:
Iš miesto į mišką išvažiavo dviratininkas 12km/val greičiu. Kelionė truko 6 valandas.
Kiek km/val greitis padidėjo jeigu dviratininkas atgal važiavo 4 valandas?

1. 12 * 6 = 72 km (atstumas iki miško)
2. 72/4  = 18 km/val (greitis važiuojant atgal)
3. 18 - 12 = 6 km/val

arba (12 * 6/4) - 12 = 6
Atsakymas: greitis padidėjo 6 km/val

Užduotis:
Du automobiliai važiavo vienodu greičiu. Vienas iš jų nuvažiavo 400 km, kitas 480 km. Kiek laiko važiavo kiekvienas automobilis, jeigu pirmas važiavo 2 val. trumpiau už antrą?

1. 480 - 400 = 80 km
2. 80/2 = 40 km/val (automobilių greitis)
3. 400/40 = 10 val (tiek laiko važiavo pirmas automobilis)
4. 480/40 = 12 val (tiek laiko važiavo antras automobilis)

Atsakymas: 10 ir 12 valandų

Vidutinio greičio skaičiavimas
Norint apskaičiuoti vidutinį greitį, reikia:
1) apskaičiuoti visą nueitą kelią
2) apskaičiuoti visą judėjimo laiką
3) visą nueitą kelią padalinti iš viso judėjimo laiko

Pavyzdys:
Pėstysis ėjo 2 valandas 7km/val greičiu ir 3 valandas 5km/val greičiu. Koks buvo vidutinis pėsčiojo greitis?
Sprendimas:  2*7 + 3*5  = 29 km ; 2+3 = 5 valandos
Vidutinis greitis bus: 29 : 5 = 5.8 km/val
VIDUTINIS

Greitėjimo laiko skaičiavimas, žinant pagreitį.
Per kiek laiko automobilis, greitėdamas 0,4 m/s2 padidins greitį nuo 12 m/s iki 20 m/s
v1 - 12 m/s
v 2 - 20 m/s
a - 0,4 m/s2
pagreitis laikas skaiciavimas - www.de2.lt



 
1 centimetras = 10 milimetrų
1 decimetras = 10 centimetrų = 100 milimetrų
1 metras = 10 decimetrų = 100 centimetrų = 1000 milimetrų
1 kilometras = 1000 metrų
1 mylia = 1609,344 metrai
1 jūrmylė = 1852 metrai

1 minutė = 60 sekundžių
1 valanda = 60 minučių = 3600 sekundžių
1 para = 24 valandos = 1440 minutės = 86400 sekundės

delfi logo rgb
facebook
gmail
youtube
lrytas